Betting varianter

För den som gillar sportvadslagning (sportsbetting) finns det många olika betting varianter att välja mellan, såsom moneyline bet, parlay bet och point spread bet.

Moneyline bet
De olika betting varianter som ingår i gruppen moneyline bet har en sak gemensamt – du satsar enbart på slutresultatet av spelet.

Låt oss ponera att det ser ut såhär hos vadslagningsbyrån:
AIK -250
IFK Göteborg 200

Minustecknet framför AIK visar att AIK är favorit för matchen. För varje 250 kronor du satsar på AIK kan du vinna 100 kronor. Om du istället satsar på IFK Göteborg, som inte är favoriterna, kan du vinna 200 kronor per satsad hundralapp.

Parlay bet
Parlay bet innebär att du satsar på minst två matcher på en gång. En av anledningarna till att folk väljer den här sortens betting varianter är att de ofta ger chans att vinna riktigt stort, jämfört med tippning på enskilda matcher där den som vill satsa pengar på favoriten sällan kan få någon större utdelning.

Låt oss säga att du satsar dina pengar på att lag A, D, H och K ska vinna de fyra matcher som ingår i ditt parlay bet. Om samtliga lag vinner får du pengar (vanligen 400 kronor per satsad hundralapp eftersom det är fyra matcher som ingår). Om däremot ett eller flera lag förlorar går du miste om hela din insats. Du måste alltså ha alla rätt för att vinna när du spelar på dessa betting varianter.

Point Spread Bet
Point Spread Bet används ofta när det är två lag som inte alls är jämna som möts. Om ett mycket skickligt lag möter ett bottenlag kan dessa betting varianter användas för att ändra förutsättningarna så att det skickliga laget till exempel måste vinna med minst fyra poäng för att det ska räknas som en seger ur vadslagningsperspektiv. På så sätt kan matchen förbli spännande och oddsen vettiga även när två ojämlika lag möts.